Regelmatig krijgen we vragen wanneer kun je nu in de winter op de kunstgras banen spelen:
Antwoord: de banen zijn onbespeelbaar bij sneeuw, ijzel, rijp en direct na een vorstperiode, de zgn opdooi. Dan moeten de banen eerst weer klaargemaakt worden.
Kunstgras en vorst
Kunstgras is vorstbestendig. De gebruikte polyethyleenvezel (PE) kan goed tegen vorst. Het tennisveld wordt door betreding bij vorst dus niet beschadigd. De toplaag bij de zandgevulde banen wordt door de vorst wel hard (en glad); dit kan extra blessure gevaar voor de spelers opleveren.
Rijp
Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel hardnekkig zijn. Hierdoor zijn de lijnen slecht zichtbaar en is de baan glad, wat extra gevaar voor blessures oplevert. Daarom is een berijpte baan niet bespeelbaar
IJzel of onderkoelde regen
IJzel is regen die bevriest zodra het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich dan een ijslaagje waardoor het oppervlak glad wordt. IJzel verdwijnt vaak binnen een paar uur, maar kan soms ook hardnekkig zijn. De baan is glad en daardoor niet bespeelbaar.
Sneeuw
Ook op een besneeuwd veld zijn de lijnen niet zichtbaar en is het glad. Bovendien is spelen slecht voor de mat omdat je de sneeuw in de mat en het instrooizand trapt. Het duurt dan ook langer dat een besneeuwd en bespeeld veld na intree van de dooi weer bespeelbaar is.
Sneeuwruimen (bijvoorbeeld met sneeuwschuivers) is niet toegestaan in verband met de risico's voor de mat. Een bijkomend nadeel is dat met de sneeuw ook een hoeveelheid instrooizand wordt meegenomen. Naast sneeuw en ijzel zijn er nog een aantal andere vormen waarin winterse neerslag kan vallen bv hagel, korrelsneeuw, ijsregen, etc. Deze situaties leveren vrijwel altijd gladheid op en daarom gevaar voor de sporters.
Opdooi
Na een langere periode van vorst is de ondergrond bevroren en vormt een dikke harde laag. Als de toplaag gaat dooien kan het smelt water van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage, het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag, Dit heet opdooi. De toplaag en een gedeelte van de lava fundering worden onstabiel door het vele water tussen de lava korrels. Het veld voelt bij betreding zacht en "sopperig" aan. Door de onstabiele lava laag trap je gemakkelijk kleine deukjes in de fundering. Daarnaast vriest de mat tijdens de vorst los van de lava fundering. Er ontstaan open ruimtes onder de mat. Als je dan gaat spelen kan de lavakorrel zich makkelijk bewegen waardoor ongelijkheden ontstaan.
Als je speelt op een baan die opdooit, beschadig je de baan ernstig.
Na opdooi dienen de baan eerst te worden gewalst; op deze wijze brengt men de losgekomen lava – onder het tapijt – weer terug in zijn oude positie.